Gyakran Ismételt Kérdések

A kanyoning az Alpok térségében egy viszonylag fiatalnak mondható, mégis évről-évre dinamikusan fejlődő, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő outdoor sport.

Ha magát a kanyoning szót szeretnénk definiálni, akkor úgy lehetne megfogalmazni, hogy a kanyoning egy kanyon vagy más néven szurdok bejárását illetve egy kanyonban való „technikás” közlekedést jelenti. A túra során a patakok illetve folyók által kivájt szurdokokban kell a túrázónak legyőznie a különböző nehézségű akadályokat. Van ahol szimplán gyalogolva és úszva, olykor fel illetve le mászva jutunk előrébb, de a komolyabb kihívást jelentő kanyonokban több tíz métereket kell a sziklafalakon vagy éppen a vízesésekben ereszkedve megtennünk. A legnagyobb adrenalin bombát mégis a sziklákról való vízbeugrások vagy a folyók által simára csiszolt felületű zúgókon való lecsúszás jelenti. A mozgásformák változatosságát nem más mint, az élő természet adja és diktálja, hiszen még egy évszakon belül sincs két egyforma túra ugyanabban a kanyonban.

Mindenképpen le kell szögezni, hogy egy teljesen különálló outdoor sportról beszélünk, olyannyira, hogy a kezdetekben fellelhető barlangász vagy sziklamászó kötéltechnikákat mára már jól kiforrott speciális kanyoningnál használt kötéltechnikák váltották fel.

Végezetül, mindenkinek ajánlom, aki még nem járatos a témában, hogy nézze meg a kanyoningról szóló kisfilmünket a Videók menüpont alatt.

Az ajándékutalvány különböző összegekben vásárolható meg, mely névre szóló, de az utalvány harmadik fél részére átruházható. Az ajándékutalványok minden estben egy összegben előre fizetendőek, függetlenül a beváltás dátumától.

Érvényessége a kiállítás dátumától számítva 2 év. A lejárt utalványokat nem áll módunkban elfogadni.

Az utalványok készpénzre nem válthatóak ill. ha az utalvány összege magasabb, mint az Ön által választott túra részvételi díja, a kettő közötti különbözet nem jár vissza. Abban az esetben, ha az utalvány összege kevesebb, mint az Ön által kiválasztott túra részvételi díja, a különbözetet ki kell egyenlíteni.

Az ajándékutalvány érvényessége automatikusan lejár, ha a partner a túrán nem jelenik meg, illetve ha a lefoglalt túrát 2 munkanapon belül lemondja.

Az ajándékutalványt legegyszerűbben a weboldal E-mail küldő rendszerén keresztül rendelheti meg, feltüntetve az ajándékutalvány összegét, darabszámát, a megajándékozott nevét, a számlázási és postázási címet. Ezt követően a a beérkező rendelést rendszerint 24 órán belül feldolgozzuk, azaz visszaigazolást küldünk Önnek a rendeléséről, mely egyben tartalmazni fogja a rendelésről kiállított online számlát is.

A számla teljesítését követően az ajándékutalványt kipostázzuk az Ön által megadott postázási címre.

Ez Magyarországra postázás esetén (postaköltség kb. 3-4 €) körülbelül 4-6 munkanapot vesz igénybe.

A túra időpontjának foglalásakor, a megadott rubrikában fel kell tüntetni az ajándékutalvány számát, hogy a számlázás alkalmával ez az összeg jóváírásra kerülhessen!

A kanyonozáshoz szükséges speciális felszereléseket természetesen mi biztosítjuk, úgy mint:

 • speciálisan a kanyoninghoz gyártott extra meleg neoprén ruhát és zoknit, amit minden túra után fertőtlenítővel átmosunk
 • szintén speciális kanyoninghoz gyártott beülőt önbiztosító kantárral, karabinerekkel, „Level 3” túrák esetében ereszkedőnyolcast is biztosítunk
 • sisak
 • a napos túrák esetében speciális kanyoning hátizsákot vízhatlan dobozzal (csoportonként 2-3 db)

 

Mi csak a legjobb minőségű felszerelésekkel dolgozunk, minden speciális felszerelésünk, úgy mint beülők, kantárok , karabinerek, sisakok, kötelek az UIAA által teszteltek!

Szükséges egyéni felszerelések, amit magaddal kell hoznod:

 • fürdőruha, nagy méretű törölköző (ami eltakar átöltözéskor), esetleg strandpapucs
 • poliamid vagy poliészter aláöltözet póló (opcionális)
 • zárt, lehetőleg magas szárú cipő vagy túrabakancs, ami jól tartja a bokát (ez vizes lesz a túra során, tehát váltócipő is szükséges). Vizisport cipő, úgy mint kajakos vagy neoprén búvár cipő nem megfelelő, akkor már inkább egy csúszásmentes futócipő
 • a túra utánra száraz ruházat
 • szemüvegeseknek: szemüveg gumipánttal vagy kontaktlencse (úszószemüveggel együtt)
 • szükséges gyógyszer (asztma spray, inzulin, allergia gyógyszer)
 • a napos túrák esetében feltétlenül fontos a folyadék és energia pótlás, tehát inni és enni valót, is hozz magaddal
 • bizonyos speciális túrák esetében a feljutáshoz MTB kerékpárra is szükséged lesz

A következő táblázatból, kiválaszthatod, hogy a testmagasságodhoz és a testsúlyodhoz mérten melyik neoprén ruha passzol hozzád leginkább. A neoprén zokni mérete, megegyezik a normál lábmérettel.

ÉletkorMagasság (cm)Testsúly (kg)Neoprénruha mérete
8-9 éves128-13430-33S Junior
10-11 éves140-14638-40M Junior
12-13 éves152-15842-44L Junior
Konfekció méret   
36155-16052-57XXS
46160-16657-63XS
48167-17364-70S
50174-17971-76M
52180-18577-82L
54186-19183-88XL
56191-19589-92XXL

Az „Edelrid” márkájú kanyoning beülők teljesen univerzálisan állíthatóak, így egy (one size) méretben készülnek.

A sisak esetében két méret közül lehet választani.

 • Junior sisak 48-58 cm-es fejkerülethez ajánlott
 • Normál felnőtt sisak 54-60 cm-es fejkerülethez ajánlott

 

 • ékszerek (gyűrű, fülbevaló), óra
 • kiálló pirszing, ami beakadhat
 • smink

A mi filozófiánk, hogy a biztonság mindenek előtt, tehát a túra kimenetele szempontjából is ezt tartjuk elsőrendűnek.

Ha sportolásra adjuk a fejünket, tisztában kell lennünk azzal, hogy a sérülés veszélye mindig fennáll. A kanyoning egyértelműen az extrém sportok családjába tartozik, tehát itt kiemelten jelentkezhetne a sérülés veszélye, de ezért vannak a túravezetők, hogy ezeket a faktorokat a minimálisra redukálják. De ezt csak úgy tudják garantálni, ha a túravezető utasításait maximálisan betartod.

Minden túrát megelőzően a túravezető egy biztonságtechnikai eligazítást fog tartani, amiben felhívja a figyelmedet a potenciális veszélyforrásokra.

Fontos tudni, hogy a Level 1-es és Level 2-es túrák során semmi nem kötelező, tehát nem kötelező leugranod, lecsúsznod, valamint az ereszkedések sem kötelezőek. Ezen túrák során az egyén szerint kritikusnak ítélt részek megkerülhetőek. Persze mindenkit arra ösztönzünk, hogy próbálja teljesíteni a kihívásokat.

Az előzőekben leírtak a Level 3-as, azaz profiknak szánt túrák során, már nem mondható el, ott általában nem lehet megkerülni egy-egy akciót, ott vállalni kell az újabb és újabb kihívásokat. Ezért is előfeltétele ezen túráknak a már korábban teljesített Level 2-es szint.

Az outdoor sportok sajátossága, hogy vannak objektív veszélyforrások (ilyen pl. a kőhullás, kihűlés stb.) amiket 100%-osan nem lehet kizárni, viszont megfelelő felszereléssel (pl. sisak, neoprén ruha) egy képzett és tapasztalt túravezetővel ezeket minimalizálni lehet. Ezért is fontos a résztvevőktől a túra folyamán a folyamatos visszajelzés (pl. kihűlés).

A túrák során csak és kizárólag tiroli licenszes kanyoning túravezetők ill. mellettük egyidejűleg túravezető aspiránsok vezethetnek túrát.

Tudnotok kell, hogy a „kanyoning túravezető” (Schluchtenführer/canyoning guide) az Alpok egyes országaiban már védett szakma. Az előírások szerint, a kanyoning túravezetőnek rendelkeznie kell a megfelelő szakmai vizsga mellett, Tiroli Hegyisportvezetők Egyesülete (Tiroler Bergsportführerverband) tagsággal, ami garantálja a felelősségbiztosítás meglétét. Továbbá rendelkeznie kell adószámmal ill. bejegyzett céggel, sportorvosi igazolással és EU-s erkölcsi bizonyítvánnyal.

A tiroli licenszet azért hangsúlyozza ki minden cég a környéken, annak ellenére, hogy Németországi székhellyel rendelkezünk, mert ez egyfajta garancia a tudásra. Európában kijelenthetjük a legjobb kanyoning túravezető képzést nyújtja a tiroli székhelyű Bergsportführerverband.

Azt is tudnotok kell, hogy sajnos a Magyarországon meghirdetett kanyoning túrák többségében, nem licenszes túravezetők vezetik, hanem – jó esetben – némi kötéltechnikát ismerő rafting túravezetőkből avanzsálódott „kanyoning túravezetők”. A felszerelésük sem minden esetben megfelelő, hiszen nagyon sok „kanyoningos cég” raftingos neoprén ruhát és sisakot ad a klienseknek, ami önmagában veszélyforrást hordoz. A ruha 2-3mm-rel vékonyabb a sisak pedig nem UIAA által tesztelt (kőhullás).

Licensz nélkül Ausztriában kanyoning túrát vezetni illegális tevékenység, ezért szigorúan tilos és büntetendő, arról nem is beszélve, hogy a kliensek nem tudhatják magukat teljes biztonságban!

Amint már korábban  is leírtuk, a túrák során csak és kizárólag tiroli licenszes kanyoning túravezetők vezethetnek túrát.


Tudnotok kell, hogy a kanyoning túravezetőnek rendelkeznie kell a megfelelő szakmai vizsga mellett, Bergsportführerverband tagsággal, ami garantálja a 8 millió €-ig kiterjedő felelősségbiztosítás meglétét. Ez arra az esetre biztosít, ha esetlegesen az ő hibájából sérülsz meg a túra során. Minden egyéb esetben a saját biztosításod rendezi az esetleges költségeket.

Ezért is feltételezzük, hogy rendelkezel saját baleset-, egészség- és felelősségbiztosítással.

A tiroli kanyoning túravezetők felelősségbiztosítása az Allianz Elementar Versicherungs-Aktiengesellschaft kötelékébe tartozik.

Utazás előtt mindenképpen érdemes tisztázni, hogy a meglévő biztosításod hol (külföld) és mire (extrém sport) biztosít. Ha nem rendelkezel extrém sport biztosítással, feltétlenül kössél egyet, hogy minimum a túra napjára biztosítva legyél.

A vendégek túlnyomó többsége laikus a kanyoning terén, éppen ezért a túrák jelentős része kezdő vagy sportos kezdő túra. A legtöbb túrához elegendő egy általános fizikai állóképesség és persze bátorság és hajlandóság az új dolgok iránt és garantáltan nagyon intenzív és nem éppen mindennapi élményben lesz részed.

Fontos, hogy mindig a képességeidnek megfelelő túrát válassz magadnak, ne akard túlvállalni magadat, mert az csak negatív élményeket fog eredményezni.

A leírásokban részletesen elolvashatod, körülbelül mire kell számítanod az adott túra során.

Ami feltétlenül előfeltétele minden túrának, hogy a résztvevő rendelkezzen biztos úszni tudással, lépés biztonsággal, magasságtól való szédülésmentességgel és természetesen a új megismeréséhez elengedhetetlen motivációval.

Fontos tudnotok, hogy alkohol vagy drog hatása alatt lévő személyek, valamint mentális problémával rendelkezők, továbbá állapotos nők még saját felelősségre sem vehetnek részt a túrán!

A túravezetőnek joga van kizárni őket a túráról és ezesetben a befizetett összeg is elveszik!

Persze nem egy ideális helyzet, de alapvetően, főleg a rövidebb túrák esetében nem zavarja meg a túra kimenetét, hiszen úgyis vizesek leszünk.

Kivételt képeznek a több napja tartó heves esőzések, az aktuálisan várható zivatarok, amikor extrém mennyiségű csapadék hullik alá rövid időn belül. Ez minden esetben a patak áradását vonhatja maga után, ami viszont egy potenciális veszélyfaktor.

Minden túrán a biztonság az elsődleges szempont, ezért előfordulhat bizonyos nem kívánt szélsőséges időjárás esetén, hogy a túrát vagy túrákat, a biztonság érdekében törölni kell, vagy meg kell változtatnunk a túra helyszínét. Az elmaradt túrák természetesen egy másik alkalommal bepótolhatóak vagy utalvány formájában tudjuk jóváírni.

A túrák kiírásában mindenütt fel van tüntetve a pontos helyszín, de elsősorban a Allgäuban, Tirol észak-nyugati részén Tannheimertal környékén és Lechtalban.

A többnapos táborok alkalmával távolabbi vidékekre is ellátogatunk, úgy mint a „kanyoning Eldorádóba” a svájci Tessin tartományba.

A túrainformációknál a találkozóhely pont linkjére kattintva megjelenik egy térkép, ott a találkozóhely pontos címét geopont koordinátákkal együtt megtalálhatjátok.

Alapvetően az a filozófiánk, hogy kis létszámú  (3-6 fős) csoportokkal szeretünk túrázni.

Ennek egyik oka, hogy a biztonság szempontjából is jobban kezelhetőbb a csapat, több segítséget tud adni a túravezető, valamint sokkal nagyobb élményt nyújt a résztvevőknek, hiszen nem kell sietni, bátran fotózhatunk videózhatunk kedvünkre és elidőzhetünk egy-egy kiemelkedően élményt nyújtó résznél.

Természetesen egy nagyobb baráti társaság megkeresését sem utasítjuk el, de ez esetben is 10 fő a részünkről maximálisan vállalható létszám, és ez is csak a könnyebb túráknál lehetséges.

A Level 3-as szinten maximálisan 5-6 főt tudunk magunkkal vinni vezetőnként.

Alapvetően a túrák alkalmával mindenkinek magának kell gondoskodnia a szállásról, de természetesen szívesen nyújtunk segítséget a szállás keresésben és foglalásban.

A bázisunknak is egy 15 lakásos jól felszerelt apartman ház (szauna, gőzkabin, közösségi helyiség, fitnesz terem) ad otthont, itt a helyi viszonyoknak megfelelően normál áron lehet megszállni.

Bővebb infó:

Alpengarten Ferienwohnungen

Ez abszolút egy tavasztól őszig tartó szabadidős tevékenység, tehát a hóviszonyoktól függően a kanyoning szezon legkorábban április közepétől – ha az időjárás lehetővé teszi – október végéig tart.

Alapvetően a túrák időpontjai heti rendszerességgel csütörtökre, szombatra és vasárnapra vannak kiírva, de egyéni igény esetén más napokon is indítunk túrákat.

A legegyszerűbb és leggyorsabb a weboldalon keresztüli direkt foglalás, ahol ki tudod választani, az adott régiót, a túra nehézségi szintjét illetve időpontját és a résztvevők számát, ezek után pedig már csak a foglalás gombra kell kattintanod.

A másik lehetséges módja, hogy a weboldal üzenetküldő rendszerén keresztül elküldheted kívánságodat és egyénre illetve csoportra szabott ajánlatot vagy tanácsadást kérhetsz.

Bármelyiket is választod, konkrét foglalás esetén e-mailben fogsz kapni egy visszaigazolást illetve egy számlát, ami 30% előleg, de minimum 20,- €/fő befizetéséről fog szólni.

A fennmaradó összeget a túrát megelőző 14. napig kell kiegyenlíteni, ha a túra ezen időponton belülre esik, akkor legkésőbb a túra megkezdése előtt kell, hogy az összeg kiegyenlítésre kerüljön.

Minden résztvevőnek joga van visszalépnie a már leelőlegezett vagy éppen teljes egészében kifizetett túrától. Ezt viszont minden esetben csak és kizárólag írásban teheted meg az info@canyoningtours.com e-mail címre elküldve.

Természetesen átruházhatod a túrát egy másik félnek minden egyéb költségvonzat nélkül.

Amennyiben mégis a túra visszamondása mellett döntesz, úgy ez esetben sajnos ez költségvonzattal jár, melyek a következők szerint alakulnak:

 • a túrát megelőző 21. napig egyszeri 20,- €/fő kezelési költséget számolunk fel, az ezen felüli befizetés természetesen visszajár
 • 21-15 napig a teljes részvételi díj 25%-a (min. 20,- €/fő)
 • 14-8 napig a teljes részvételi díj 50%-a (min. 20,- €/fő)
 • 7-3 napig a teljes részvételi díj 70%-a (min. 20,- €/fő)
 • két napon belül, vagy amennyiben nem veszel részt a túrán, a teljes részvételi díj 100%-a

Természetesen lehet, ha mindenképpen szükséged van rá, de amennyiben nem jelent komoly látási problémát a hiánya, lehetőleg ne hozd magaddal.

A két lehetőség közül a kontaktlencse a jobb megoldás egyébként, mert az nem tud bepárásodni illetve az ugrásoknál nem kell mindig levenni, viszont vízzel érintkezve könnyen el lehet veszíteni, ezért a napos lencsét vagy egy régebbi lencsét ajánlunk esetleg egyidejűleg úszószemüveg használatát.

A normál szemüveg esetében feltétlenül gondoskodnod kell egy gumi pántról, ami a szemüveg elvesztését megakadályozza, valamint egy szemüvegtokról, amibe a vízbeugrás előtt biztonságba helyezheted.

Abonniere unseren Newsletter!